Naša priča

Pieter Schoen, Lodewijk Varossieau i Dirk Vettewinkel su vjerojatno imena za koja nikad niste čuli. Ipak, u 18. stoljeću, oni su napisali prve retke Sigma Coatings priče. Njihova vizija poslovanja s materijalima za bojenje dovela je do stvaranja tvrtki, čiji je današnji nasljednik Sigma Coatings. Vrhunski stručnjaci s istančanim osjećajem za praktičnost dobro su znali prepoznati očekivanja soboslikara. To je znanje i danas DNK Sigma Coatings-a. 

2008
2. siječnja, PPG Industries objavila je kupnju grupe SigmaKalon iz Bain Capitala. Sa sjedištem u Pittsburghu, PPG je globalni proizvođač boja, premaza, kemijskih proizvoda, optičkih proizvoda, stakla i staklenih vlakana. Djelujući u više od 60 država, tvrtka ima više od 140 proizvodnih tvornica i povezanih tvrtki.

2006
Tvrtka Sigma Coatings je integrirana u  SigmaKalon Group, broj 2 u Europi u dekorativnim bojama. Od 1. lipnja 2006. tvrtka nosi naziv SigmaKalon.

1999 – Spajanje Sigma Coatings i Kalon-a
SigmaKalon je nastao preuzimanjem PetroFina od strane francuske Total grupe. Preuzimanje se odnosi na spajanje tvrtke Sigma Coatings, podružnice PetroFina i Kalon-a, kćerke francuske tvrtke boja Total grupe.  

1972 – Sigma Coatings Grupa: od obiteljskog posla do multinacionalne korporacije
1. siječnja 1972. tvrtke Pieter Schoen & Zoon i International Coating Materials (ICM) pojavile su se na tržištu pod zajedničkim imenom: Sigma Coatings. Tijekom 1980-ih, Sigma Coatings gradi vrhunski uređen istraživački centar uz novu tvornicu boja i praha.

1971 – Kupnja ICM-a
Nakon samo jedne godine od stvaranja ICM –a (International Coating Materials), PetroFina je u navedenom vidjela svog drugog partnera u proizvodnji proizvoda od boje, te se stoga obavezala kupiti ICM nakon kupnje Pieter Schoen & Zoon. Time su postavljeni temelji Sigma Coatings.

1970 – Osnivanje ‘International Coating Materials’
Kako bi bili uspješniji u odnosu na konkurenciju, tvrtke N.V. Vernis i Varossieau & Cie se odlučuju na spajanje. Osnivanje je u Uithoornu, 1970., pod imenom International Coating Materials.

1967 – Pieter Schoen u PetroFini
1967, PetroFina je potpisala ugovor suradnje s Pieter Schoen & Zoon. Ovo je bilo prije nego što je postao dio Petro Fine 1969.

Nakon 1900., suradnja sa Varossieau & Cie je napredovala, temeljeći svoje pigmenta na ulju te su proizvodili japanski lak. Počevši od 1946., novi direktor tvrtke Varossieau & Cie modernizirao je tvrtku, koja je potom postala proizvođač sintetičkih i djelomično sintetičkih lakova.

1809 – Od fasadnih boja do Sigma Coatings-a
1809, Dirk Vettewinkel, majstor soboslikar u udruženju “Ceh sv. Lucasa” (“Guild of St. Lucas”), odlučio je mljeti svoju boju i materijale. U to je vrijeme to bilo područje koje je na tržištu bilo nerazvijeno.  Od 1972, Dirk Vettewinklerova  tvornica postaje dio Sigma Coatingsa.

1795 – Nova faza i proizvodnja boja
Druga tvrtka koje je igrala bitnu ulogu u stvaranju Sigma Coatings je bila Varossieau & Cie. Lodewijk Varossieau je bio soboslikar koji je kreirao destileriju laka 1795. 1862, obitelj i posao su premješteni u Cornelis van Rijn.

1722. – Prvi Sigma proizvodi
Jan Pieterszoon Schoen je bio prvi nizozemski poduzetnik koji je proizvodio i prodavao prirodne pigmente kao što su boja za drvo, kreda, njemački oker, mramor, kurkuma, ugljični prah i lazulit.
1722. on kupuje zemljište te stavlja vlastitu drobilicu. 1725. godine dobiva dozvolu za mljevenje. Prije stavljanja svojih proizvoda boje na tržište, nazvao ih je Sigma, po Grčkom slovu koje predstavlja zbroj svih stvari.

Pieter Schoenova tvrtka postala obiteljski posao, koji je službeno registriran 1857. godine pod imenom Pieter Schoen & Zoon.
Pieter Schoen & Zoon je jedna od tvrtki koja će kasnije predstavljati temelj Sigma Coatingsa.